De belangrijkste functie van een performance outdoorjack is om je droog en warm te houden en je onbeperkt te laten bewegen.
Het volgende is bedoeld om niet-ervaren consumenten inzicht te geven in hoe ze een beter geïnformeerde keuze kunnen maken en waarom de duurste jas met de hoogste specificaties niet altijd past.
achtergrond informatie,
Moderne high-performance outdoor kleding kopen, vooral jassen, zijn gemaakt van meerdere lagen materiaal met verschillende eigenschappen die niet alleen water buiten houden, maar ook zweet afvoeren zodat het lichaam kan ademen en je droog en warm houdt.
Dit wordt bereikt door meerdere lagen materiaal met verschillende eigenschappen te combineren om lichtgewicht en zeer functionele stoffen te produceren. De stof werd voor het eerst gebruikt in kleding die werd geproduceerd voor het leger, hulpdiensten en degenen die bij alle weersomstandigheden buiten moesten werken. Het was van essentieel belang dat de geleverde kleding volledige mobiliteit mogelijk maakte, zodat de drager gedurende langere tijd comfortabel kon blijven.
De technologie om deze stoffen te produceren is steeds vaker beschikbaar voor fabrikanten om te gebruiken in kleding voor vrijetijdsactiviteiten zoals bergbeklimmen, skiën, zeilen, fietsen, wandelen en wandelen. Een van de eerste en meest bekende producten die algemeen wordt gebruikt als Gore-Tex, maar hiervoor zijn nu verschillende hoogwaardige gelaagde stoffen ontwikkeld.
stof structuur
Een buitenste laag of schaal die de meeste wind- en waterbestendigheid biedt in een stoffen sandwich. Oilskin en gerubberd katoen werden gebruikt om de eerste echt waterdichte kledingstukken te maken, met behandelingen die een verzegelde coating creëren die ondoordringbaar is voor water. Deze kledingstukken waren zwaar, moeilijk te verplaatsen en veroorzaakten transpiratievocht dat bij geen enkele fysieke inspanning door de buitenste lagen van de kleding kon ontsnappen. Na verloop van tijd maakt dit het ondergoed nat, waardoor de warmte van het lichaam wordt afgevoerd, waardoor de drager zich ongemakkelijk en koud voelt.
De komst van synthetische polymeerstoffen heeft het mogelijk gemaakt om meer geavanceerde benaderingen van waterdichting te ontwikkelen. Moderne materialen hebben een microporeuze structuur, wat betekent dat het netwerk van zeer fijn verdeelde vezels tussen de vezels zo klein is dat waterdruppeltjes er niet in kunnen, maar zweet in de vorm van waterdamp er wel doorheen kan en weer naar buiten kan. Deze stoffen worden ‘ademend’ genoemd.
De meeste stoffen voor buitengebruik kunnen zelfs een kleine hoeveelheid water die erop wordt gespoten loslaten of stuiteren, maar om echt waterdicht te zijn, moet de stof bestand zijn tegen contact met water onder de druk die het door microporiën probeert te persen. De druk neemt toe met de kolomhoogte om de slechtst mogelijke weersomstandigheden te simuleren. Huilende wind en hevige regen, hoe hoger de hoogte van de polen om weerstand te bieden, hoe waterdichter het kledingstuk zal zijn.
De volgende binnenlaag van stofconstructie is een film die contact houdt met de buitenlaag om het door zweet geproduceerde water aan te trekken en het naar de buitenwereld te laten verdrijven of ademen. Deze laag kan ook helpen de windweerstand van de kleding te vergroten.
Als je nog meer prestaties nodig hebt, kun je een derde binnenlaag toevoegen die je warm houdt door vocht snel van je lichaam af te voeren. De isolerende werking van deze laag helpt condensvorming te voorkomen, waardoor vocht naar buiten kan. De vastgehouden warmte verdampt vocht, wat essentieel is om het ventilatieproces door de buitenste lagen van het kledingstuk te ondersteunen.
De totale dikte van de verschillende laminaatlagen waaruit de jasstof bestaat, wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter gewicht (bijv. 279 g/m²). Dikkere stoffen hebben de neiging om beter te presteren en beter bestand te zijn tegen slijtage, maar zijn mogelijk minder flexibel. Om dit probleem te ondervangen, worden dikkere delen vaak alleen in het schoudergebied verwerkt.